top of page

10 ok, amiért ajánljuk a Pilatest 💪



Vajon nekem is való a Pilates?


Ha még nem jártál Pilates órán, bizonyára foglalkoztat ez a kérdés. A választ természetesen Te érzed igazán belül, ha már kipróbáltad egyszer ezt a mozgásformát. Kortól és nemtől függetlenül ajánljuk bárkinek, hiszen a Pilates számos előnyös hatással rendelkezik. Nézzük is őket!


1. Teljes testet formál


A Pilates nem a látványos izmokat hivatott fejleszteni; elsősorban tónust ad a testnek, a funkcionális, mély izmokat mozgatja meg a gyakorlatsor. Az első pár órán ez szokatlan érzés lehet, fizikailag kihívásnak érezhetjük az ismétlődő mozdulatokat, de hosszútávon már ismerni fogjuk ezt az érzést, és ahogy erősödnek az izmok, formálódik a test, egyre könnyebben fogjuk tudni kivitelezni a gyakorlatokat. Már néhány hét után észrevehetünk változást a testünkön, tartásunkon, de az állóképességünkön is érezhetjük a fejlődést.


2. Rugalmasság


A gyakorlás hatására nem csak az izomtónusok fejlődését érezhetjük majd, hanem egy teljes testet átfogó, könnyed rugalmasságot. A mozdulatsorok egyszerre erősítenek és lazítanak: a torna hatására a görcsös hátizmok rugalmassá válnak, a csípő, váll területe is oldódik, ezáltal javul tartásunk. Különösen azok érezhetik ezt a változást, akik sok ülőmunkát végeznek.


3. Légzés


A pilatest a jógához szokták hasonlítani, talán leginkább a tudatos légzés miatt. A tudatos légzés azt jelenti, hogy minden gyakorlatsorban figyelünk arra, melyik mozdulatnál melyik légzést végezzük: például nagyterpeszben oldalra csavarodás - belégzés, középen - kilégzés, másik oldalra csavarodás - belégzés, vissza középre - kilégzés. Ez a fajta légzés több szempontból is támogatja a gyakorlást. Egyrészt segít koncentrálni, hogy pontosan végezzük a mozdulatokat, másrészt a szabályos, tudatos légzés az elmét is nyugtatja, ezáltal oldja a napi feszültséget, stresszt.


4. Belső Erő


Joseph Pilates, a Pilates gyakorlatok megálmodója úgy vélte, a testünknek van egy erőközpontja, ez pedig a köldök, a has területe. Sok gyakorlat koncentrálódik erre a területre: hasizmok, törzsizmok, hátizmok erősítése, fejlesztése. Képletesen úgy is értelmezhetjük, hogy a belső erőnkön dolgozunk. A légzéssel koncentrációnkat eddzük, hogy jelen legyünk, az órán ne agyaljunk a mindennapi teendőinken. A gyakorlatokat a lehető legpontosabban végezzük - ezáltal megérezhetjük annak az erejét, hogy van kontroll a kezünkben, mennyire pontosan tudjuk irányítani testünk mozdulatait.


5. Energetizál


Azt gondolnánk, minél többet eddzünk, annál fáradtabbak leszünk, s egy bizonyos ponton túl ez így is van, de ha megszeretjük a Pilates könnyen elsajátítható gyakorlatsorait, már várni fogjuk az ismerős mozdulatokból álló órát. A Pilates összhangba hoz önmagaddal. A légzéssel felpezsdül a vérkeringésed, a torna stimulálja az izmaidat és a gerincedet, s így a felszabaduló endorfin hatására jó érzéssel és energiával telten mész haza.


6. Csökkenti a hátfájást


Természetesen komoly hátfájás esetén szakorvosi vélemény javasolt, de ha a sok ülés, emelés miatt hátfájdalmat érzel, izomfeszülést, akkor bátran kipróbálhatod a Pilatest. Már néhány alkalom után érezni fogod a felszabadító hatását a hátadban (is :) ).


7. Asztmával, ízületi problémákkal is végezhető


Ha az Aerobicot kipróbáltad, de nem vált be, akkor adj egy esélyt a Pilatesnek. Ez a mozgásfajta kíméletesen eddz: a kiegyensúlyozott légzés lehetővé teszi, hogy az asztmával küzdők is egy energetikus edzésen vehessenek részt - nincs ugrálás, futás, ami kiváltaná a fájdalmat, hanem kiegyensúlyozott, meghatározott ütemű, repetitív gyakorlatsorokat végzünk. Joseph Pilates maga is asztmával, ízületi problémákkal illetve angolkórral küzdött, s végül sikeresen búcsút intett betegségeinek.




8. Könnyen elsajátítható


Pár alkalom után már tudni fogod az óra felépítését: könnyen megjegyezhetőek a gyakorlatsorok, de mégis rengeteg van belőlük, így az óra mindig változatos, és mindig más izmokat eddz. Minél többet jársz, annál több alapgyakorlatot megismersz, de már az első alkalmon se fog csalódás érni: az ismétlődő mozdulatokat hamar meg tudod jegyezni.


9. Fogyj Pilatesszel


Meg kell említenünk a Pilates alakformáló hatását is. Nem egyik hétről a másikra fogod látni a változást, de kitartó gyakorlással már akár az első 6 hét után észreveheted a fogyást. Nem feltétlenül a kilókban fogod látni a változást, ugyanis a Pilatesszel az izmokat is nagymértékben fejlesztjük, ami súlyban kiegyenlítheti a fogyás mértékét. A hosszútávú végeredmény egy karcsú, rugalmas test, és egy felfrissült elme, amivel jól érzed magad!


10. A MOZO Stúdióban heti 4 alkalommal is tudsz gyakorolni


Kipróbálnád a Pilatest vagy már aktív gyakorlója vagy? A MOZO Stúdióban két lelkes, szakmailag felkészült oktató vár téged az órákra. Ha nagyon belejönnél, vasárnaptól csütörtökig szinte minden nap bejöhetsz gyakorolni! Garantált a jó hangulat! :)





+VIDEÓ Az óráról -> KATTINTS, és less be hozzánk! :)



286 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page