top of page

5 Hatékony módszer a stresszoldásra

Sajnos egyre több embert érint a túlhajtott életmód és ezzel együtt a stressz is. Azt már tudományos kutatások bizonyítják, hogy a hosszútávú stressz betegségekhez vezet, éppen ezért nagyon fontos, hogy lassítsunk, és figyeljünk magunkra!


A stressz mindenképpen rossz?


Nincs olyan ember, akinek 100%-osan stresszmentes lenne az élete, és ez így van jól. A stressz kapcsán fontos megemlítenünk, hogy bár ma már a köztudatban a stressz szó hallatán mindenki valamilyen negatív szituációra, kellemetlen érzésre gondol, mégis a stressz nélkül csak vegetálnánk, és nem tudnánk előre haladni az életünkben. A stresszhelyzetek által leszünk ugyanis képesek fejlődni, tanulni. Megkülönböztetünk tehát „jó” stresszt és „negatív hatású” stresszt: az előbbi által fejlődünk, a negatív stressz azonban kihat az egészségünkre: betegségeket, szomatikus tüneteket okoz hosszútávon. (Selye, 1976)


Tehát a stresszt nem tudjuk kikerülni, de ne is akarjuk teljesen, hiszen ezek a helyzetek adják meg a fejlődési lehetőségeinket az életünk során.


Most, hogy egy kicsit kevésbé félelmetes és negatív a szemünkben a stressz szó, nézzük, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk a mindennapok megpróbáltatásai közepette.



1. Irány a természet!


Képzeld el, hogy ilyenkor olyan, mintha feltetted volna magad a töltőre. Ennyire instant módon hat rád a természet gyógyító, nyugtató, földelő ereje! Az egyik legjobb (tudományosan bizonyított) stresszoldó módszer az erdei séta. Az erdő minden rezdülésével együtt vegetatív idegrendszerünk azon részére hat, amely a feszültség oldásáért felelős. Azok az illatanyagok, amelyekkel a növények kommunikálnak, a légzésünkön keresztül jótékonyan befolyásolják immunrendszerünk működését, sőt, a sejtszintű regenerációs folyamatokat is. Kapcsold ki a telefonodat, és hagyd, hogy az erdő minden érzékszervedet stimulálja!


2. Rendszeres mozgás


Igen, tudom, most mondod magadban, hogy tudom-tudom, hogy kéne, de nincs rá időm! Ehhez találsz a következő pontban egy kis segítséget. 😉 Nem kell nagy dolgokra gondolni: már napi pár perc is számít. A lényeg a rendszeresség! Mindegy, hogy a futás, az úszás, a csoportos órák, az edző termi edzések vagy például a túrázás mellett döntesz, a lényeg, hogy megtaláld örömöd a tevékenységben. A mozgás nem csak az állóképességünket, fizikai erőnlétünket edzi, hanem az elménket is. Segít felfedezni határainkat, segít kilépni a komfortzónából, segít megtanulni megküzdeni a stresszhelyzettel. Ha még eddig nem tetted, indulj el felfedezni!


Számodra melyik a testhezálló mozgásforma? A MOZO Stúdióban segítünk megtalálni! 😉



3. Tervezés és napirend


Úgy érzed, mindig versenyt futsz az idővel? A megfelelő napirend kialakításával egészségesebb életmódot folytathatsz. Semmi gond a spontaneitással, rugalmassággal, sőt!

De a biztos struktúra hiánya szorongást, stresszt kelt. Ha nem látjuk át a napi teendőinket, könnyen túlterheltnek vagy összezavarodottnak érezhetjük magunkat. Az előre tervezés segítségével átláthatjuk teendőink mennyiségét, és sorrendet is állíthatunk fontosság szerint, ezért nem leszünk egyfolytában feszültek amiatt, hogy mennyi feladatunk van.


Az ideális rutinban a munka mellett be tudunk tervezni időt a hobbijainkra, a testmozgásra, az egészséges étkezésre és a pihenésre is.


4. Zárjuk ki a felesleges ingereket!


Mindig megy nálad a háttérben a TV? A telefonod mindig a kezedben van? Napjaink felgyorsult ütemű életében nagy szerepet játszanak ezek az eszközök: valami folyamatosan történik, ingerel, stimulál, reakciót vár tőlünk. Nem csoda, ha éjszaka nem tudunk elaludni, vagy délután munka után úgy érezzük, képtelenek vagyunk lazítani. A minőségi pihenésedet ezek az ingerek mind megzavarják, sőt, még a dopaminszintet is befolyásolják, amely egyike a "boldogsághormonoknak". Amikor csak tehetjük, tegyük félre a telefont, kapcsoljuk ki a TV-t, rádiót, híreket, és hagyjunk időt az idegrendszerünknek, hogy megnyugodjon. Ha úgy érzed, ezt nehéz lenne kivitelezni, tarts "detox" napokat, amikor tudatosan figyelsz arra, hogy minél többet legyél jelen, és kevesebbet a virtuális térben.


5. Lélegezz a nyugalomért


Megfigyelted már magad, hogy amikor egy feszített helyzetben vagy, mennyire felszínesen lélegzel, netán kapkodod a levegőt? Pontosan erről van szó. Amikor idegesek vagyunk, az egyik legjobb módja a feszültségoldásnak, ha a légzésünket lelassítjuk, elmélyítjük. Ezáltal vissza tudunk kerülni a jelen pillanatba. Érezni fogjuk, ahogy lelassul a pulzusunk, és az elménk sem fog össze-vissza cikázni.

Érdemes azonban akkor gyakorolni a nyugtató légzést, amikor éppen nem vagyunk idegesek! Így amikor valóban szükségünk lesz rá, már azonnal, reflex-szerűen elkezdünk mély levegőket venni, ami segít, hogy nyugodtak maradjunk.

Próbáld ki most ezt a légzést, lélegezz együtt ezzel a képpel! ➡️



Ha rátaláltál a számodra leginkább működő stresszoldó módszerre, gyakorold azt minél többet!


Nézzük tehát még egyszer a listánkat:


🌱🌲Természet,

🏃‍♀️🧎‍♀️Rendszeres mozgás,

✍️🗒 Tervezés és napirend,

📱🚫 Felesleges ingerek kizárása,

🌊🌬 Légzés.


Legyen az a természet, a mozgás, a tervezés, a légzés, vagy bármi más, ami itt nem került felsorolásra - rendszeresen szakíts időt arra, hogy lelassítasz, és figyelsz önmagadra.


Várunk szeretettel a MOZO Stúdióba is, ahol csoportos és egyéni alkalmak által támogathatod tested-lelked harmóniáját.


Irodalomjegyzék

Selye, J. (1976). Életünk és a stressz. Budapest: Akadémiai Kiadó.










109 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page